Hemşirelik

 

 

 

24.01.2020 tarihli Hemşirelik Anabilim Dalı Başkanlığı Akademik Kurul Kararı

 

T.C.

TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ

SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ

AKREDİTASYON KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

(Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar)

 

1.AMAC VE KAPSAM

Hemşirelik Bölümünü lisans eğitim programının, HEPDAK tarafından belirlenen hedefler/standartlar doğrultusunda sürekli iyileştirilerek kalitesini yükseltilmesini amaçlayan akreditasyon komisyonunun kapsamı, çalışma prensipleri ve çalışma yöntemleri ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

 

2.DAYANAK

Bu yönerge, 21.05.2020 Tarihli 31133 Sayılı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği gereğince hazırlanmış olup ve 25.09.2020 Tarihli 2020-21 nolu Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Senato Toplantısının 01 nolu kararı ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü İntörn Dönem ve Klinik/Saha Uygulama Yönergesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Ölçme  Değerlendirme Uygulama Yönergesi  doğrultusundadır.

 

3.TANIMI

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü lisans eğitim programlarının sürekli geliştirilerek yürütülmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapmak üzere oluşturulmuş bir komisyondur.

 

3.1.Akreditasyon

Bir dış değerlendirici kurum (Hemşirelik Eğitimi Denetleme Kurulu-HEAK) tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş akademik ve alana özgü standartların bir akreditasyon üst kurulu (Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği-HEPDAK) tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme sürecini ifade eder.

 

3.2.Dış Değerlendirme

Bir akreditasyon üst kurulunun, eğitim ve öğretim kalitesinin, akreditasyon denetleme kurulu tarafından yetkilendirilen dış değerlendiriciler tarafından yürüten dış değerlendirme sürecini ifade eder.

 

3.3.Dış Değerlendirme Kurulu (Hemşirelik Eğitimi Denetleme Kurulu-HEAK)

Sürekli geliştirilen standartlar doğrultusunda lisans ve lisansüstü hemşirelik eğitim programlarının değerlendirilmesini ve izlenmesini gerçekleştiren akreditasyon denetleme kurulunu ifade eder.

 

3.4.Dış Değerlendiriciler

Bir akreditasyon üst kurulunu tarafından görevlendirilen, akreditasyon başvurusu yapan programların değerlendirmeye alınıp alınmayacaklarına karar veren ve dış değerlendirme sürecini yürütmeye yetkin kişileri ifade eder.

 

3.5.Akreditasyon Belgesi

Akreditasyon sürecinin dış değerlendirme kurulu tarafından değerlendirilmesi sonucunda kurumun akredite olduğunu gösteren belgeyi ifade eder.

 

3.6.Komisyon Başkanı

Komisyon başkanı, komisyon üyeleri arasından belirlenen bir öğretim elemanıdır. Belirlenen hedefler doğrultusunda etkinlikler düzenlenmesinden ve komisyon üyelerinin uyumlu çalışmasından sorumlu olan kişidir.

 

3.7.Komisyon Raportörü

Komisyon üyeleri tarafından belirlenir. Komisyonun eşgüdüm içinde çalışmasını sağlamak için, alınan kararlar doğrultusunda grubun yazışmalarını yürütmekten ve yazılı dokümanların arşivlenmesinden sorumlu kişi ya da kişilerdir.

 

3.8.Komisyon Üyesi

Komisyon, gönüllü olarak çalışmayı kabul eden öğretim görevlilerinden ve fakülte öğrenci temsilcilerinden oluşur.

 

3.9.Birim Başkanı

Birim başkanı, birim üyeleri arasından belirlenen bir öğretim elemanıdır. Belirlenen hedefler doğrultusunda etkinlikler düzenlenmesinden ve birim üyelerinin uyumlu çalışmasından sorumlu olan kişidir

 

3.10.Birim Raportörü

Birim üyeleri tarafından belirlenir. Birimin eşgüdüm içinde çalışmasını sağlamak için, alınan kararlar doğrultusunda grubun yazışmalarını yürütmekten ve yazılı dokümanların arşivlenmesinden sorumlu kişi ya da kişilerdir.

 

3.11.Birim Üyesi

Birim üyeleri, gönüllü olarak çalışmayı kabul eden öğretim görevlilerinden ve fakülte öğrenci temsilcilerinden oluşur

 

3.12.Komite Başkanı

Komite başkanı, komite üyeleri arasından belirlenen bir öğretim elemanıdır. Belirlenen hedefler doğrultusunda etkinlikler düzenlenmesinden ve komitenin yelerinin uyumlu çalışmasından sorumlu olan kişidir

 

3.13.Komite Sekreteri

Komite üyeleri tarafından belirlenir. Komitenin eşgüdüm içinde çalışmasını sağlamak için, alınan kararlar doğrultusunda grubun yazışmalarını yürütmekten ve yazılı dokümanların arşivlenmesinden sorumlu kişi ya da kişilerdir.

 

3.14.Komite Üyesi

Komite, her gönüllü olarak çalışmayı kabul eden öğretim görevlilerinden ve fakülte öğrenci temsilcilerinden oluşur.

 

İKİNCİ BÖLÜM

(Hedefler, Görevler ve Faaliyetler)

4.HEDEFLER

4.1.Mevcut lisans programını gözden geçirmek ve değerlendirmesini yapmak

4.2.Lisans eğitim programı ile ilgili saptanan sorunları eğitim komisyonuna iletmek

4.3.Akreditasyon sürecinin devamlılığını sağlamak

 

5.GÖREVLER

5.1.Komisyon Başkanı

Komisyon üyelerinin gruba katılımını, belirlenen takvim ve hedeflere yönelik uyumlu çalışmasını ve çalışma raporlarını eğitim komisyonuna ve hemşirelik bölüm başkanlığına sağlamaktan sorumludur.

 

5.2.Komisyon Raportörü

Komisyonun toplantı tutanaklarının yazılmasından, komisyon başkanına ve üyelerine iletilmesinden, komisyon üyeleri arasında toplantı tarihi, değişiklikleri vb. konularda bilgi akışı ve iletişimin sağlanmasından, belirli tarihlerde form ve raporların hazırlanarak komisyon başkanına iletilmesinden sorumludur.

 

5.3.Komisyon Üyesi

Komisyonun belirlediği hedefler doğrultusunda gerçekleştireceği çalışmalara ve toplantılara aktif olarak katılmaktan, komisyonun başarısı için kendi yapacağı işler dışında gerektiğinde diğer üyelerin yapacakları işlere destek olmaktan ve komisyon üyelerine zamanında, tam ve doğru bilgi aktarmaktan sorumludur. Komisyonun faaliyetleri hakkında öğretim üye ve elemanlarına bilgi aktarır, sorun ve önerileri komisyona iletir.

 

5.4.Birim Başkanı

Birim üyelerinin gruba katılımını, belirlenen takvim ve hedeflere yönelik uyumlu çalışmasını ve çalışma raporlarının eğitim komisyonuna ve hemşirelik bölüm başkanlığına iletilmesini sağlamaktan sorumludur.

 

5.5.Birim Raportörü

Birimin toplantı tutanaklarının yazılmasından, birim başkanına ve üyelerine iletilmesinden, birim üyeleri arasında toplantı tarihi, değişiklikleri vb. konularda bilgi akışı ve iletişimin sağlanmasından, belirli tarihlerde form ve raporların hazırlanarak birim başkanına iletilmesindensorumludur.

 

5.6.Birim Üyesi

Birimin belirlediği hedefler doğrultusunda gerçekleştireceği çalışmalara ve toplantılara aktif olarak katılmaktan, birim başarısı için kendi yapacağı işler dışında gerektiğinde diğer üyelerin yapacakları işlere destek olmaktan ve birim üyelerine zamanında, tam ve doğru bilgi aktarmaktan sorumludur. Birimin faaliyetleri hakkında öğretim üye ve elemanlarına bilgi aktarır, sorun ve önerileri komisyona iletir.

 

5.7.Komite Başkanı

Komite üyelerinin gruba katılımını, belirlenen takvim ve hedeflere yönelik uyumlu çalışmasını ve çalışma raporlarının eğitim komisyonuna ve hemşirelik bölüm başkanlığına iletilmesini sağlamaktan sorumludur.

 

5.8..Komite Raportörü

Komitenin toplantı tutanaklarının yazılmasından, komite başkanına ve üyelerine iletilmesinden, komite üyeleri arasında toplantı tarihi, değişiklikleri vb. konularda bilgi akışı ve iletişimin sağlanmasından, belirli tarihlerde form ve raporların hazırlanarak komisyon başkanına iletilmesinden sorumludur.

 

5.9.Komite Üyesi

Komite belirlediği hedefler doğrultusunda gerçekleştireceği çalışmalara ve toplantılara aktif olarak katılmaktan, komitenin başarısı için kendi yapacağı işler dışında gerektiğinde diğer üyelerin yapacakları işlere destek olmaktan ve komite üyelerine zamanında, tam ve doğru bilgi aktarmaktan sorumludur. Komitenin faaliyetleri hakkında öğretim üye ve elemanlarına bilgi aktarır, sorun ve önerileri komisyona iletir.

 

6.UYGULAMA

 

6.1.Komisyon Çalışmalarında Kullanılacak Karar Araçları

Kararlar komisyon içerisinde oy çokluğu ile alınır.

 

6.2.Komisyondan Üye Çıkması/Çıkarılması

Komisyonda yer alan üyelerin aşağıdaki hallerde üyeliğinin iptal edilmesi söz konusu olabilir:

  • Üyenin kendi isteğiyle ayrılması durumunda,
  • Görev değişikliği olması durumunda

 

6.3.Birim Çalışmalarında Kullanılacak Karar Araçları

Kararlar birim içerisinde oy çokluğu ile alınır.

 

6.4.Birimden Üye Çıkması/Çıkarılması

Birimde yer alan üyelerin aşağıdaki hallerde üyeliğinin iptal edilmesi söz konusu olabilir:

  • Üyenin kendi isteğiyle ayrılması durumunda,
  • Görev değişikliği olması durumunda

 

6.5.Komite Çalışmalarında Kullanılacak Karar Araçları

Kararlar komite içerisinde oy çokluğu ile alınır.

 

6.6.Komiteden Üye Çıkması/Çıkarılması

Komitede yer alan üyelerin aşağıdaki hallerde üyeliğinin iptal edilmesi söz konusu olabilir:

  • Üyenin kendi isteğiyle ayrılması durumunda,
  • Görev değişikliği olması durumunda

 

6.7. Toplantılar

Akreditasyon komisyonu gerektiğinde akreditasyon toplantı odasında ya da online olarak (Google Meet üzerinden) toplanır. Gerekli durumlarda toplantı sıklığı değiştirilebilir.

Çalışmalar sonuç raporu şeklinde kaydedilir.

 

6.8.Raporlama

Akreditasyon komisyonunun/birimin/komitenin tüm çalışmaları komisyon raportörü tarafından rapor edilerek arşivlenir.

 

7.FAALİYETLER

  • Akademik-idari personel ve öğrencilere akreditasyon süreci hakkında bilgilendirme faaliyetlerini yürütür.
  • Her üç yılda bir “Paydaş Görüşleri Çalıştayı” düzenler.
  • Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü “Öz Değerlendirme Raporu”nun hazırlanması çalışmalarını yürütür.

 

7.1. Çalışma Grubunun Sona Ermesi

Çalışma grubu akreditasyon sürecinin doğası gereği süresiz bir komisyondur. Komisyon üyeleri görev değişikliği olduğu zaman yenilenir.

 

KOMİSYONLAR:

Eğitim ve Müfredat Komisyonu

Ölçme  Değerlendirme Komisyonu

Risk Değerlendirme ve Alt Yapı Komisyonu

 

KOMİTELER:

Sürekli İyileştirme Komitesi

 

ALT BİRİMLER:

Mezunlar ile İletişim Birimi

Akademik ve Kariyer Danışmanlığı Birimi

Psikososyal Danışmanlık Birimi

Sosyo-Kültürel Eğitimler ve Faaliyetler Birimi

Uluslararası İlişkiler Birimi